torsdag 9 januari 2014

Vår kompost


Den 7 november, när vi besökte skogsträdgården i Holma utanför Höör, hade klass 1a med sig några husdjur till skolan. Ett gäng gråsuggor och en mask flyttade in hos oss i en burk full med jord, löv och några blommor. Denna burk, som vi nu kallar för klassens kompost, har stått på en av hyllorna i vårt klassrum sedan dess. Idag bestämde vi oss för att undersöka vad som har hänt i burken. Barnen fick göra hypoteser om vad som fanns i burken och det var med stor spänning som vi lyfte på locket. Vad finns i burken nu jämfört med då och lever våra husdjur var frågeställningar som barnen ville ta reda på. 


När vi lyfte på locket höjde barnen på ögonbrynen när de såg att alla löv som de fyllt komposten med var helt borta. Nu fanns det bara jord kvar och i jorden spatserade gråsuggorna fram och tillbaka. Genast började barnen fråga efter masken, var är den? Har gråsuggorna ätit upp den? Kanske gömmer den sig i jorden kom någon på så vi letade försiktigt. När vi väl hittade masken blev alla jätteglada och ville titta på den. Sedan fick barnen titta på våra husdjur i lupp för att studera dem närmare. 



Sedan ritade vi vad som fanns i komposten den 7 november och vad som finns i den i dagsläget för att göra en jämförelse. Barnens förklaring till hela processen var att: Gråsuggor och maskar äter löv och när de bajsar så kommer det ny jord.





När barnen var klara hade vi en kort rast och då fick de i uppgift att leta upp löv på skolgården. Sedan fyllde vi burken igen med löv och nu ska vi undersöka hur lång tid, hur många dagar, det tar för gråsuggorna och masken att äta upp alla 38 löv som vi plockat och lagt ner i komposten idag.


När klassen slutade för dagen kom en elev in till mig och sa:
Jenny, när jag kommer hem ska jag ut och leta löv så gråsuggorna slipper vara hungriga! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar