måndag 28 april 2014

Skogsträdgården en solig aprildag


Äntligen var det vår tur att ta bussen mot Höör och den härliga skogsträdgården. Det var länge sedan sist och eleverna har längtat och väntat på att denna dag skulle komma. Att vädergudarna dessutom var på vår sida idag var det nog ingen som kunde säga något annat om.  




Vi gjorde som vi brukar med att inleda dagen i en samling. Idag var Karin och hennes fyrbente vän, Ejra, med så vi körde vår namnrunda för att Karin skulle få ett hum om vem vi var. Ejra hade lite svårt att tygla sin glädje över alla barn som plötsligt uppenbarade sig framför henne så hon skällde och försökte stjäla uppmärksamheten. En del av oss tyckte hon var lite läskig i början men det släppte snart när vi hade bekantat oss med varandra. 


Efter namnrundan delade vi in oss i fyra grupper. I respektive grupp skulle vi nu arbeta med miljön runt 4 stycken äppelträd i skogsträdgården. Vilka växter samarbetar bra tillsammans med äppelträdet och vilka insekter vill vi ska söka upp platsen kring äppelträdet? Det var några frågeställningar vi arbetade med idag. Någon grupp undersökte också ett äpple och vi fick repetera äpplets uppbyggnad. Alltsammans dokumenterades.













Efter hårt arbete i våra grupper med att plantera växter, täcka delar av mark med tidningspapper och täckbark, leta upp och markera rätt växter med rätt namnskylt och mycket annat så var det dags för oss att förbereda maten. Då både Arne och Stefan inte var med idag fick fröken agera eldvakt och göra upp eld enligt konstens alla regler. Sedan samlades vi vid lägerelden och avnjöt våra medtagna hamburgare som grillades över elden. 





Efter lunchen var det dags för oss att släppa ut våra gråsuggor och vår mask som bott hos oss i vår lilla kompost sedan den 7 november 2013. Gråsuggorna och masken som ursprungligen kommer från skogsträdgården skulle nu få flytta in hos ett av äppelträden för att verka där tillsammans med de andra djuren och växterna.






Innan det var dags för hemfärd fick vi välja vad vi ville hitta på i skogsträdgården. Några elever samlade örter som de skulle ta med sig hem för att visa sina föräldrar, andra klöv ved tillsammans med Esbjörn, en del bar stockar och placerade ut vid ett av äppelträden och några la ut tidningspapper och halm där gräset börjat växa.





Vi avslutade dagen med att berätta vad vi tyckte hade varit roligast i skogsträdgården den här gången och många av barnen tyckte att ALLT hade varit roligt. Vi ser redan fram emot nästa gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar