tisdag 10 december 2013

Internationella dagen för mänskliga rättigheter


 Idag är det den internationella dagen för mänskliga rättigheter och det har vi uppmärksammat genom att ägna dagen åt olika uppgifter som ska bidra till att implementera Augustenborgsskolans likabehandlingsplan. Syftet med dagen har varit att på ett enkelt och roligt sätt ge våra elever kunskap om barns rättigheter men också vad lika värde och icke-diskriminering kan innebära. Redan klockan åtta i morse hissade skolans vaktmästare FN-flaggan som en symbol för dagen. Det blev en härlig dag med många spännande inslag.


Klockan 10:00 samlades vi vid flaggstången för att fästa vårt budskap, som vi enats kring några dagar tidigare, på en ballong. Varje klass hade valt en klasskamrat som skulle representera klassen och informera övriga klasser om sitt budskap.

När alla klasser hade presenterat de olika budskapen räknade vi ner från 10 och sedan klippte representanterna i ballongernas snören och vips flög våra budskap iväg, högt upp i det blå. Det var en fin ceremoni tyckte vi alla.



Innan ballongceremonin besökte vi Augustenborgsgårdens aula för att titta på teatern Allrakäraste syster. Vi trodde bara att vi skulle titta och hade nog inte kunnat föreställa oss i vår vildaste fantasi att alla barnen skulle vara delaktiga i teatern, men så var det faktiskt. Tänk er själv, ca 40 barn som spelar teater samtidigt! Och så bra det gick! Vi kröp ner i hålet bakom Salikon, Rosenbusken tillsammans med Barbro, gick igenom dörren in till den Gyllene Salen. Där träffade vi Ylva-li och Nicko, vi lekte med Ruff och Duff och matade kaninerna. Vi badade i fontänen i Gyllene Salen, vi red på Guldfot och Silverfot genom den Stora Hemska Skogen där De Elaka bor. Vi träffade De Snälla ute på ängen och där blev vi bjudna på goda karameller. Vi hade så roligt men tillslut var det dags för Barbro och oss att bege oss hem igen till mamma, pappa och lillebror. Väl hemma hade Barbros pappa köpt en present till Barbro, en liten pudelvalp och tillslut fick vi också reda på att Salikons rosor hade vissnat och att hålet i marken inte längre fanns kvar, då blev det alldeles tyst för en liten stund i Augustenborgsgårdens aula.


Innan föreställningen började fick göra lite olika teaterövningar.


Bland annat fick vi föreställa oss att vi stod i en låda och skulle måla väggarna med händer och fötter.


Här är vi på väg att krypa ner i hålet bakom Salikon.




Vattnet i fontänen i Gyllene Salen är så vackert.


Guldfot och Silverfot gör sig beredda att färda oss genom den Stora Hemska Skogen.



Här passerar vi De Elaka som försöker att gripa tag i oss.


Men tillslut kom vi fram till ängen där De Snälla bor.


Och titta så mycket gott de bjöd oss på!

Det var en spännande teater som grep tag i oss alla, såväl barn som vuxna. Tack teatergruppen "Hojta!" för den spännande upplevelsen ni gav oss! På eftermiddagen fortsatte vi vårt arbete i klassrummet. Bland annat pratade vi om våra olikheter, att alla är olika, att alla har olika förutsättningar men trots detta är vi lika mycket värda. Vi lekte filtleken och sedan gav vi varandra massage när fröken läste en massagesaga. Detta var så uppskattat bland eleverna att de själva valde att massera varandra när vi avslutade dagen med högläsning ur vår högläsningsbok.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar